Baby- en peuterspeelgoed

peuterspeelgoedVoor baby’s en peuters is speelgoed zeer belangrijk. Door te spelen verbeteren ze hun motoriek en worden de hersenen gestimuleerd. Vaak ontdekken dokters of pedagogen net tijdens het spelen dat sommige baby’s meer aandacht nodig hebben om de fijne motoriek aan te leren. Speciaal speelgoed is dan aangeraden om deze ontwikkeling te versnellen.

Baby- en peuterspeelgoed moet in de eerste plaats leuk zijn voor de baby en peuter in kwestie. Je ontdekt snel welk speelgoed hij of zij verkiest. Zorg er ook voor dat je uitdagend speelgoed in huis hebt. Een peuter verveelt zich snel als hij steeds met babyspeelgoed op de mat zit. Peuterspeelgoed vind je altijd in een speelgoedwinkel, maar je kan evengoed kijken op een rommelmarkt of online in een webwinkel. Hier zal het speelgoed meestal goedkoper zijn, wat mensen met een beperkt budget meer mogelijkheden biedt.

Baby’s zijn vooral geïnteresseerd in speelgoed dat geluid en licht maakt. Een rammelaar met geluidseffecten of een knuffel die licht geeft terwijl hij spreekt, zullen gegarandeerd een glimlach op het gezicht toveren. Kies steeds voor compact speelgoed, wat het eenvoudiger maakt om het speelgoed nadien ook in de box te zetten. Je kleine spruit loopt nog niet rond, dus zorg ervoor dat hij het speelgoed kan gebruiken zonder zich te enerveren. Vergeet zeker één of twee mobielen niet. Terwijl je baby op de rug ligt, ziet hij het speelgoed en kan hij het ook aanraken. Wij kennen geen baby die het niet uitkraait van plezier met een mobiel boven zijn hoofd.

Naarmate je baby een peuter wordt, verbeteren zijn vaardigheden, wat daarom ander speelgoed vereist. Je peuter kruipt en loopt rond, waardoor je best speelgoed in huis haalt om zijn mobiele vaardigheden te ontwikkelen. Denk hierbij maar aan een schommelpaard of loopstoel. De beenspieren worden hiermee getraind en je peuter wordt standvastiger op zijn twee beentjes. Daarnaast is het moment aangebroken om ook zijn handjes uit te dagen. Speelgoed waarbij hij de juiste vormen in het hout moet steken, of waarbij een blokje over een metalen draad moet schuiven, werken zeer aanstekelijk bij elke peuter. Voor je het weet zijn ze uren zoet met hun speelgoed en hoor je ze enkel als ze willen dat je meespeelt. Speel op zo’n moment dan ook mee. Het versterkt de band met je peuter, maar je kan hem ook helpen en verbeteren als hij het speelgoed verkeerd hanteert. Hij of zij leert dan van jou en zal het nadien telkens juist doen.

Pas op voor onveilig baby- en peuterspeelgoed
De prijs van baby-en peuterspeelgoed ligt soms hoog. Voornamelijk op het internet vind je dan goedkope alternatieven. Hou steeds het welzijn van je kind in het achterhoofd bij het kopen van speelgoed. Soms bevat het speelgoed giftige stoffen of beschikt het niet over het CE-keurmerk. Dit keurmerk is verplicht in de Europese Unie en garandeert je dat het speelgoed voldoet aan de strenge eisen van Europa. Koop dus nooit baby- en kleuterspeelgoed dat niet over dit keurmerk beschikt.