Bouwspeelgoed

bouwspeelgoedBouwspeelgoed is er voor alle leeftijden. Je zou denken dat enkel kleine kinderen bouwspeelgoed hebben, maar ook pubers spelen er nog mee. Natuurlijk is het niveau steeds aangepast aan de leeftijd.

Jonge kinderen tot zes jaar
Bij jonge kinderen is de fijne motoriek nog niet helemaal ontwikkeld. Bouwspeelgoed kan bijdragen aan de ontwikkeling daarvan. De bouwstenen zijn hierbij groter dan normaal, zodat het kind er toch eenvoudig met kan spelen. Om het speelgoed niet te gecompliceerd te maken, opteren de fabrikanten meer voor eenvoudige figuren. Dit gaat ten koste van het realisme, maar voor de kinderen is het belangrijk dat ze inzicht krijgen en de figuren daadwerkelijk kunnen bouwen. Vergeet niet dat jonge kinderen niet verlegen zijn en een grenzeloze fantasie kennen. Wat voor jou lijkt op een abstract object, is voor hun vaak een onderdeel in een ongelofelijk verhaal. Naast het daadwerkelijke bouwspeelgoed vind je ook speelgoed op de markt dat uit enkele grote delen bestaat. Deze delen kunnen maar op 1 manier gemonteerd worden, waardoor kinderen op enkele minuten tijd alles opbouwen en ermee spelen. Een goed voorbeeld hiervan is een torenkraan.

Vanaf zes jaar stapelen de mogelijkheden zich op
Zodra kinderen de leeftijd van zes jaar bereiken, versnelt de ontwikkeling van het kind op elk vlak. Op school leren de kinderen op korte termijn verschillende vaardigheden, en ook qua speelgoed verandert de voorkeur snel. Het is op deze leeftijd dat Lego zijn intrede doet. Dankzij de handleiding kan elk kind de blokjes op de juiste plaats zetten en zo een huis, politiestation, brandweerkazerne of tankstation bouwen. Ook de constructie van voer- of vliegtuigen behoort tot de mogelijkheden. Bij Lego zijn er verschillende moeilijkheidsgraden voorzien. In het begin maken ze enkel kleine en eenvoudige constructies, maar nadien komen ook de ingewikkelde bouwprojecten aan bod.
Lego is niet het enige bouwspeelgoed wat te koop is. Ook K’NEX is zeer populair onder kinderen. K’NEX voorziet ook in een stijgende leercurve. De eenvoudige constructies bouw je in een half uur op, maar nadien kom je ook bouwwerken van enkele dagen tegen. Net zoals bij Lego pas je de moeilijkheidsgraad aan, aan de ervaring en kennis van je kind. Zo heeft het geen zin om je kind ingewikkeld bouwspeelgoed te geven, omdat het plezier dan snel verdwijnt. Begeleid je kind in het begin zodat hij steeds goed begint. Het draagt ook bij aan de quality time met je kind.

Vanaf veertien jaar programmeer je je bouwspeelgoed
Zowel K’NEX programmable Automaton en Lego Technics combineren bouwspeelgoed met elektronica. Heeft je kind er altijd al van gedroomd om een robot te programmeren, of een robot te ontwerpen die je je drinken brengt? Met de geavanceerde producten van K’NEX en Lego is het mogelijk. Dit bouwspeelgoed richt zich op jongeren die een technische richting willen inslaan. De nadruk hierbij ligt niet zozeer op het bouwen van de robot, maar meer op het programmeren ervan. De praktijk toont dat jongeren die zich hiermee bezighouden, nadien een technische studierichting zoeken.