Houten speelgoed

Houten speelgoedHouten speelgoed
Houten speelgoed bestaat al duizenden jaren. In de prehistorie gebruikten kinderen al houten poppen en primitief speelgoed om zich bezig te houden. Hoewel we nu andere materialen en technologieën ter beschikking hebben, gebruiken we nog steeds hout als grondstof. Deze keuze is niet verrassend, omdat hout verschillende positieve eigenschappen heeft.

Houten speelgoed gaat langer mee
Ten opzichte van plastic is hout veel duurder. Dit prijsverschil zie je ook bij het speelgoed zelf. Hierbij mag je niet vergeten dat houten speelgoed duurzamer is dan plastic. Speelgoed vervaardigd uit hout gaat tientallen jaren mee. Regelmatig zie je gezinnen waar de kinderen spelen met het speelgoed dat ooit van de ouders of grootouders zelf was. Daarom kiest een kinderopvang of een school net voor houten speelgoed, omdat het lang meegaat en nagenoeg niet kapot gaat.
Belangrijk is wel dat je kiest voor kwaliteitsvol speelgoed. Let daarom goed op de afwerking. Kwalitatief houten speelgoed herken je aan de gladde oppervlakken zonder splinters en de stevige montage van andere onderdelen op het frame. Kwaliteit zit hem net in de details.

Duurzaam speelgoed is ook milieuvriendelijker dan plastic speelgoed. De productie van plastic heeft een negatieve impact op het milieu, terwijl hout kappen geen schadelijke stoffen doet vrijkomen. Verschillende duurzame speelgoedmerken planten een nieuwe boom telkens ze er één kappen, wat het milieu zelfs ten goede komt.

Drie verschillende soorten houten speelgoed
Om houten speelgoed te vervaardigen, maken fabrikanten gebruik van drie soorten hout. Sommige merken kiezen ervoor om hout te kopen van rubberplantages in Azië. Oude bomen die onvoldoende rubber produceren, worden vervangen door nieuwe, jongere bomen. Het hout is nog steeds van superieure kwaliteit.
Naast rubberhout kom je ook multiplex hout tegen. Hierbij gebruiken ze twee houtsoorten die ze met elkaar verlijmen tot een stevig geheel. Ook MDF hout is een combinatie van verschillende houtsoorten. Het hout wordt eerst verpulverd. Nadien vermengen ze de verpulverde houtsoorten en wordt het mengsel onder hoge druk samengeperst. Tijdens deze persing wordt een hoge temperatuur bereikt, waardoor de houtvezels met elkaar binden en zo een sterk geheel vormen.

Houten speelgoed ontwikkelt kinderen
Houten speelgoed heeft verschillende eigenschappen die de ontwikkeling van je kinderen ten goede komen. De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat hout een natuurlijk materiaal is. Het reageert op aanrakingen, heeft een natuurlijke geur en ook het gewicht en het geluid van het hout stimuleren de zintuigen. Onderzoek heeft aangetoond dat een onafgewerkte blok hout de creativiteit van kinderen bevordert, wanneer ze deze blok kunnen bewerken.
Houten speelgoed hoeft daarom niet enkel statisch te zijn. In eerste instantie voorzie je een hamerbank waarop je kinderen zich kunnen uitleven. Zo slaan ze de juiste onderdelen door de juiste vorm. In een later stadium leven ze zich uit met extra stukken hout, enkele spijkers en een hamer. Ook dit stimuleert hun motorische ontwikkeling en peilt hun interesse in een praktisch beroep. Voor je het weet blijft je kind gefascineerd door hout en kiest hij later voor een opleiding als houtbewerker.